Az intézmény arca te vagy

Az intézmény arca te vagy

2018-09-26 0 By Reni

Dolgozol egy cégnél, szervezetnél, intézménynél. Belép az ügyfél az ajtón. Csörög a telefon, felveszed.

Köszönsz.

De nem te vagy. A cég, a szervezet, az intézmény.

Ha rossz napod van és bunkó vagy, a cég, a szervezet, az intézmény lesz a bunkó az ügyfél szemében, nem pedig te. Ha kedves vagy és segítőkész, akkor a munkahelyed kapja ezt az ítéletet első körben. Mennyire tartod a helyet, ahol dolgozol, és mennyire tartod benne saját magad? Mennyire látod az embert az ügyfélben?

Könyvtár, olvasószolgálat. Szolgálat.

Bejönnek az olvasók. Van, aki csak beugrik visszahozni a lejárt könyveket, és már szalad is tovább, és van, aki méteres listával érkezik, hogy kerítsük elő neki a kívánt irodalmat. Forgalomtól függően besegítünk egymásnak a kollégákkal. Akkor van ciki, ha nem találunk egy könyvet égen-földön, pedig a rendszer elvihetőnek mutatja. Van ilyen. Az olvasók általában megértőek, türelmesek, hálásak, ha odafigyel rájuk az ember. És bizalommal válaszolnak a mosolyra.

Az olvasó ember tiszteletet érdemel. Nem letompítja az agyát a tévével, egyebekkel, hanem kézbe vesz egy jó könyvet. Amikor az utcai munkás belép a munkaruhájában, és hálásan mosolyog, mert megérkezett az előjegyzett könyve, és elmeséli, milyen gyorsan a végére ér egy-egy olvasmánynak, és mennyire jól esik neki elmerülni a világban, amit az író alkotott, leomlik egy sztereotípia a falak között. És megtörténik nap, mint nap. A pedagógus, a dr. előnevű, a mérnök, a diák, a nyugdíjas, a sportoló, a kétkezi munkás, a kopasz tetovált, a tűsarkúban billegő agyonsminkelt, a járni alig tudó, az édesanya a rohangáló bölcsissel. Olyan emberek, akik, ha az utcán szembejönnek, nem is feltételeznénk róluk, hogy mélyen érdekli őket a történelem, a filozófia, a méhészet, az egyiptomi hieroglifák, a költészet, az idegen nyelvű szépirodalom. És jönnek mind. Kikölcsönzik, elolvassák, visszahozzák. Forgatom a visszavett könyveket, amiknek az információtartalmával a kölcsönzője gazdagabb lett. Több tízezer könyv, több száz olvasó.

Szeretem.

Előzmény itt:
Könyvtáros vagyok két napja
Könyvtáros vagyok 3 napja
Könyvtáros vagyok 4 napja
Egy hét a könyvtárban
Hogyan rúgjunk öngólt elegánsan?
A könyvhalmozás művészetéről

Folytatás itt:
Tánc a könyvtárban