Könyvtáros vagyok 3 napja

Könyvtáros vagyok 3 napja

2018-09-05 0 By Reni

A mai felismerés: elképesztő emberekkel vagyok körülvéve. És még csak ismerkedem!

Reggelente az előző napi könyvadagot kell szépen a helyére tenni a jelzete alapján, betűrendbe. Közel két órás molyolás, na ilyenkor támadnak le a legjobb ópuszok, jegyzeteltem serényen. Aszongya:

Ébert Tibor: Legenda egy fúvószenekarról (Van kérdés? 😀 )

Brooke Davis: Az elveszett és meglett dolgok könyve (Három különleges ember meglép, eltűnik a saját életéből, és keresi az útját.)

Haikuk és wakák – japán versek (Nekem való. 😉 )

És egy szakkönyv: Ann Demarais-Valerie White: Első benyomás (A fülszöveg szerint a könyv azzal foglalkozik, tudatosul-e bennünk az, hogy milyen benyomást teszünk másokra az első találkozásnál, és tudjuk-e úgy alakítani ezt az első benyomást, hogy az leginkább tükrözze a valódi személyiségünket. Igazi csemege!)

A pakolászás közben lehetőség nyílik beszélgetésre a kollégákkal, így derült ki, hogy egyikük ígéretes kezdő író, egy másikuk is ír, és még egy másik kollégának kötete is megjelent. Úgy tűnik, a könyvtárosok olvasó-író, olvasó könyvkedvelő, bibliofil, irodalombarát, hová-ragozzam emberek. Kezelik, élvezik és csinálják az irodalmat. Vannak köztük pedagógusok, régészek-történészek, és megannyi bölcsész. Nyilván.

Ehelyütt szeretnék lerombolni egy ősi sztereotípiát, miszerint “Micsinálnak a könyvtárosok? Há’ olvasnak egész nap, nem?” Ja, olvasnak, otthon, elalvás előtt… ha még képesek nyitva tartani a szemüket. Mert egy ilyen nagy könyvtárban, ahová kerültem, és ahol három napja keményen küzdök a szükséges információk beépítéséért, nem nagyon lankad a figyelem. Oké, tanévkezdés van, megnőtt a kötelező olvasmányok iránti érdeklődés, raklappal hozzák vissza a nyáron kivett könyveket az olvasók (napi érdekesség: tegnap kb. 800 könyvet hoztak vissza zárásig), cifrábbnál cifrább, tagsággal kapcsolatos ügyekbe futok bele, és személyes kihívásom, hogy meg kell szoknom a Textlibet (könyvtári számítógépes rendszer), és (legalább részben) abba kell hagynom a sóvárgást, ami egyre több tétellel bővítené az olvasandólistámat…

Előzmény itt:
Könyvtáros vagyok két napja

Folytatás itt:
Könyvtáros vagyok 4 napja
Egy hét a könyvtárban
Hogyan rúgjunk öngólt elegánsan?
A könyvhalmozás művészetéről
Az intézmény arca te vagy
Tánc a könyvtárban