Veszélyben az intézményen kívüli szülés

Veszélyben az intézményen kívüli szülés

2019-03-02 0 By Reni
A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog

A hódmezővásárhelyi lap, benne a keresztrejtvénnyel. Hogy vannak emberek, akiknek mérhetetlen vastag bőr van a képükön…

A Ventilátorblog facebook-os oldalán osztottam tovább a Bábakalács születésház posztját, amihez ezt írtam:

Egy hódmezővásárhelyi lap keresztrejtvényének megfejtése a következő szöveg:
“Az otthonszülés veszélybe sodorhatja a babát és az anyát is. Ne kockáztasson, bízza magát igazi orvosokra.”
Lefordítom magyarra: (otthon)szülés témájában kérdezze szomszédnénijét, a hentest és a keresztrejtvénykészítőt. Véletlenül se azokat, akik értenek is hozzá. (Kókler banda, mint a WHO. Mi az a WHO???…)

És akkor elmondom, egyelőre higgadt hangon, hogy érthető legyen: nem (csak) az otthonszülésről szól a lejáratókampány, a bábák ellehetetlenítése. A szabadságjogokról szól. Arról, hogy dönthetsz-e. Ha ezen az úton haladunk tovább, rohadtul nem leszel döntési helyzetben a szülés kapcsán (sem), hanem majd szépen megmondják neked, hogy mit csináljál, azok, akik azt képzelik, kizárólag ők tudják, mi a legjobb neked.

Nagyon fel vagyok háborodva.


Veszélyben az intézményen kívüli szülés Magyarországon. Ez a rejtvény nyilvánvalóan a vásárhelyi bába, Vincze Felícia és férje, a független jelöltként polgármesteri pozícióba jutott Márky-Zay Péter elleni hergelés része, de a dolog nem áll meg itt.

Idézem Görbicz Adria bábát, aki nálunk is jelen volt, amikor a pici gyermek született. Február 28-án tette ezt közzé, talán kicsit sarkosan fogalmaz, de teljes mértékben igaza van:

“Azt mondjátok, hogy nem tudjátok, hogy krízis van, hogy mi miért nem kiabálunk jobban, miért nem ordítozunk mindenhol, mert ti így honnan tudnátok, hogy baj van, ha mi továbbra is ugyan olyan türelemmel és szeretettel vagyunk veletek mint mindig.
Kedves anyukák, apukák, várandósok, leendő várandósok, leendő apukák, nagymamák, nagypapák, bárhol szültek, bárhol megszületettek: csak kinyitjátok az újságot és látnotok kell, hogy baj van! Csak félrenéztek! Mert ha nem néztek félre, akkor tennetek kellene valamit és tenni valamit kényelmetlen, fárasztó, kétséges kimenetelű, befektetést igényel. És hát minek, ha mi így is megteszünk értetek mindent, amit tehetünk néha a szabadságunkat, a munkalehetőségünket, az egészségünket, sőt nem egyszer a testi épségünket is kockáztatva? Akkor nektek miért is kellene bármit is tenni?

Mindeközben Nagy-Britanniában…

Hát elmondom, hogy miért. Mert ezt a maroknyi bábát pillanatok alatt el lehet törölni, csakhogy úgy van ez mint a táplálékláncban, ha kipusztulnak a szúnyogok, akkor kipusztulnak a békák is nem sokra rá és kevéssel utána a gólyák is és akkor nem lesz, aki hozza a kisbabát…
Ha engeditek, hogy az otthonszülés eltűnjön Magyarországról, akkor ki fog pusztulni a valódi családközpontú szülészet is, mert én kimerem mondani, hogy CSALÁDKÖZPONTÚ SZÜLÉSZET MAGYARORSZÁGON MA CSAK ÉS KIZÁRÓLAG AZ OTTHONSZÜLÉSBEN VAN, mindenki más csak papol róla. És ha a bábával való szülést, ezt a kicsi példát arra, hogy lehet a nőket tiszteletben tartva, a kisbabát méltósággal fogadva, a családot nem traumatizálva szülni eltűnik, akkor nagyon gyorsan el fog tűnni a nők minden joga a reprodukcióban és utána a teljes önrendelkezése is, és ez már azokat is érinteni fogja, akik nem is akartak szülni soha.

És még valamit elárulok: ez pontosan úgy megy mint a környezetszennyezéssel. Ha engeditek, hogy eljusson egy bizonyos pontig, ott már hiába ébredtek fel, onnan már nem lehet visszafordítani.
Ahogy 20 évre rá arra, hogy Magyarországon még a gyerekek majdnem fele otthonszületett, már szinte mindenki azt gondolta, hogy az otthonszülés valami ősi babona. 20 év múlva ugyanezt fogják gondolni a hüvelyi szülésről, hogy az valami gusztustalan ősi rítus, újabb 20 év múlva pedig már egyáltalán nem lesz gyerek. Mert a gyereket nem az szja hozza.”