Kertrendezés hősiesen

Kertrendezés hősiesen

2018-09-13 0 By Reni

Három dologra vagyok rákattanva (főleg): olvasás, írás, festős könyv böngészése és festéssel próbálkozás. A zenélést már nem is emlegetem, pedig… És egyik nehezebben jön össze, mint a másik. Kertrendezős időszak van közben ugyanis, mert úgy döntöttünk, erre az évre abbahagyjuk a kertészkedést, amit terveinkkel ellentétben igazán szánalmasan sikerült művelni idén. Tavaly is gáz volt a tevékenységünk, de ez a mostani év egy katasztrófa. Megdöglött a zöldbab meg az uborka, a paradicsomot felzabálta valami hatlábúfaj, a répa nem akart rendesen kijönni, a málna szépen megeredt, aztán meggondolta magát és 90 %-ban elhalálozott, a füvesítés inkább gazosítás lett… A három almafát egyrészt megtámadta valami kórság, másrészt a nagy hozamot nem ritkítottuk meg, ezért kicsi almák lettek (legfeljebb cefrébe jó), a szőlőről inkább nem nyilatkozom. Siralmas, komolyan. Nem teszek közzé képeket, inkább csak higgyétek el, hogy egy fostalicska az egész. 😀 Csak az eper burjánzik veszettül, a paprika nagyjából épkézláb, és a hagymapopuláció lett vállalható, ennyi sikert elkönyvelhetünk. Talán ez nem csekély, a felvázoltak fényében.

Szóval indítványoztam, hogy fejezzük be idénre. Ugyanezt a melót megcsinálhatjuk két hónap múlva is, de addig úgysem teszünk hozzá semmit a dologhoz, és nincs kedvem fagyoskodni. Erősen át kell gondolnunk, hogyan lehetne ezt értelmesen csinálni, mert vagy megtanulunk együtt élni a kerttel, és elérni, hogy ő szolgáljon minket, ne pedig fordítva, mint most, vagy inkább költözzünk el. Jól felszívtam magam, és beírtam a könyvtár katalógusába a “kert” kifejezést, és magamhoz vettem egy rakás szakirodalmat. Mit írnak az okosok? Mit mikor, mivel, hogyan, hogyan ne, bla-bla-bla. Nyilván, nem attól lesz a kert élhető, hogy olvasunk róla, hanem, ha kimegyünk gondozni, de azt gondolom, sokat dob az ember motivációján, ha a felmenőktől és a rutinos szomszédoktól kapott jó tanácsok mellé egy kis szöveges részt is beilleszt az agyba.

Kezdetnek a füves részt újra füvesítjük, tavaszi virághagymákat ültetek, szeretnék a (nem miattunk!) kipusztult részre pár fácskát, meggyet, esetleg szilvát, diót, mogyorót… Kiszedni az elpatkolt, régi szőlőtőkéket, megmetszeni és permetezni az almafákat. Új komposztálót építeni és azt rendeltetésszerűen használni, nem csupán gazhalmok gyűjtésére. Mi van még? Nem tudom. Mondjatok valamit! Kertészeti tippek jöhetnek! 🙂