Kepes András: Világkép

Kepes András: Világkép

2018-06-10 0 By Reni

Jövök egy könyvbeszámolóval. Mihelyt kiolvasom, megírom.
Előszó – mielőtt belefogok a könyvbe:
Az Ünnepi Könyvhét vendége volt Kepes András Székesfehérváron. Úgy esett, hogy az este hétkor kezdődő előadására fél órával korábban, a kertben gazolva határoztam el fixen, hogy elmegyek. Szerettem volna, de a családi hercehurcák miatt mindent kétszer átgondolok, hogy valóban szeretném-e, szükséges-e, megéri-e. Most úgy döntöttem, mindhárom kérdésre igen a válasz, így hát villámsebességgel vágtam magam szalonképes állapotba, és pár perccel hét óra előtt a zsúfolásig telt helyszínen (a könyvtár olvasótermében) ültem, amivel sikerült rekordot döntenem a városba beérési versenyben. (Nem gyorshajtottam, csak mázlim volt a lámpákkal, a forgalommal és a parkolóhellyel. Az Isten is úgy akarta, hogy ott legyek! 😀 )
Tehát Kepes András Világkép című könyve, amit már évekkel ezelőtt kinéztem magamnak elolvasásra, ismét megjelent, bővített kiadásban. Természetesen a helyszínen beszereztem, és nagy izgalmak közepette, hogy ‘te-atyaúristen-élőben-találkozom-a-legendás-íróvaaaal!!!’, dedikáltattam.
Még bő tíz évvel ezelőtt a bodajki időkben dvd-ről végignéztem majdnem egy huzamban Világfalu című műsorának összes részét, és lenyűgözött az a kulturális sokszínűség, amit ő a sorozatban bemutat. Ezzel az ‘előélettel’ nyilván azonnal akartam a könyvet, hiszen hasonló lenyűgözésre számítok, de ez is csúszott jó pár évet, és most tálcán kínálódott fel nekem a lehetőség. A könyvheti előadását hallgatva, és a könyvbe belelapozva ugyanarra a kultúrák és életszemléletek közötti barangolásra számítok, mint Világfaluban. Az író a saját, világpolgárként megélt élményeit, forgatásain szerzett tapasztalatait, és az ezekből levont széles látókörről tanúbizonyságot tevő gondolatait adja közre. És ez engem rendkívüli módon érdekel.
Na, nem rágom tovább a szót, ha elolvastam a könyvet, jövök a saját gondolataimmal. 🙂

Az előadás fb-oldalának szövege:
“Kepes András világképe
Sikeres író, ismert televíziós személyiség, kiváló mesélő. Intelligens, művelt, hiteles ember. A június 8-i könyves nap záróakkordjaként Kepes András újságíró, író, műsorvezető tart dedikálással egybekötött előadást VilágKép címmel a Központi Könyvtár Olvasótermében, 19 órakor. Kepes András Budapesten, Bejrútban, Buenos Airesben végezte általános és középiskolai tanulmányait, már gyerekként sokféle tapasztalatot gyűjtött a beilleszkedéssel, a különböző kultúrák egymáshoz való viszonyával kapcsolatosan. Televíziósként is ezzel foglalkozott, tapasztalatait egyebek között igen népszerű, Világfalu című sorozatában is közreadta. Kepes András Világkép című kötete két éve jelent meg. „A könyvben életem, találkozásaim, olvasmányaim apró darabkáiból próbálom összeilleszteni magamnak azt a lélekvesztőt, amin — mint Afrika partjairól a fuldokló menekültek –, átvergődünk a 21. századba. Valami ilyesmi, azt hiszem, a világkép. Mindenkinek van világképe, legfeljebb még nem rakta össze tudatosan az ismereteiből, félelmeiből és a reményeiből” – írja Kepes a könyvéről.”